Filipowicz Wika
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Brzoza
(1)
Autor
Sekuła Aleksandra
(2469)
Kozioł Paweł
(2013)
Kotwica Wojciech
(782)
Kowalska Dorota
(664)
Kochanowski Jan
(469)
Filipowicz Wika
(-)
Krzyżanowski Julian
(309)
Otwinowska Barbara
(309)
Konopnicka Maria
(285)
Trzeciak Weronika
(262)
Boy-Żeleński Tadeusz
(238)
Leśmian Bolesław
(233)
Krasicki Ignacy
(229)
Goliński Zbigniew
(201)
Dug Katarzyna
(198)
Baczyński Krzysztof Kamil
(194)
Kraszewski Józef Ignacy
(161)
Jachowicz Stanisław
(159)
Mickiewicz Adam
(148)
Lech Justyna
(138)
Rolando Bianka
(131)
Czechowicz Józef
(119)
Słowacki Juliusz
(119)
Orzeszkowa Eliza
(110)
Liebert Jerzy
(105)
Tkaczyszyn-Dycki Eugeniusz
(102)
Napierski Stefan
(101)
Roberts Nora (1950- )
(101)
Sienkiewicz Henryk
(99)
Pawlikowska-Jasnorzewska Maria
(96)
Courths-Mahler Jadwiga
(91)
Wilczek Piotr
(90)
Miciński Tadeusz
(87)
Przerwa-Tetmajer Kazimierz
(87)
Asnyk Adam
(86)
Bogdziewicz Monika
(84)
Sekuła Elżbieta
(79)
Baudelaire Charles
(77)
Kasprowicz Jan
(75)
Kosińska Aleksandra
(75)
Maliszewski Karol
(74)
Kornhauser Julian
(72)
Syrokomla Władysław
(70)
Kwiatkowska Katarzyna
(69)
Prus Bolesław
(67)
Żeromski Stefan
(67)
Lange Antoni
(65)
Fabianowska Małgorzata
(60)
Pasewicz Edward
(59)
Keff Bożena
(58)
Mróz Remigiusz (1987- )
(57)
Stefańska Paulina
(57)
Podsiadło Jacek
(55)
Ritter-Jasińska Antje
(55)
Stanecka Zofia (1972- )
(54)
Grabiński Stefan
(53)
Lingas-Łoniewska Agnieszka (1972- )
(53)
Miłobędzka Krystyna
(53)
Disney Walt
(52)
Król Michał
(52)
Wiedemann Adam
(50)
Mirandola Franciszek
(49)
Oklejak Marianna (1981- )
(49)
Hanna Gąssowska
(48)
Ostrowska Bronisława
(48)
Wolny-Hamkało Agnieszka
(48)
Norwid Cyprian Kamil
(47)
Sandemo Margit
(47)
Steel Danielle (1947- )
(47)
Szulc Andrzej
(47)
Ginalska Agnieszka
(46)
Polak Kamil
(46)
Lipszyc Jarosław
(45)
Spirydowicz Ewa
(45)
Grzebalski Mariusz
(44)
Szlengel Władysław
(44)
Górski Wojciech (ilustrator)
(43)
Borowski Tadeusz
(42)
Michalak Katarzyna (1969- )
(42)
Gajcy Tadeusz
(41)
Nadwadowska Małgorzata
(41)
Witkiewicz Magdalena (1976- )
(41)
Zając Hanna
(41)
Bielicki Dominik
(40)
Horacy
(40)
Jarniewicz Jerzy
(40)
Świetlik Maria
(40)
Cartland Barbara (1901-2000)
(39)
Oppman Artur
(39)
Podgórnik Marta
(39)
Radczyńska-Misiurewicz Justyna
(39)
Brzoska Wojciech
(38)
Foks Darek
(38)
Grimm Jacob
(38)
Grimm Wilhelm
(38)
Rozwadowski Stanisław
(38)
Sęp Szarzyński Mikołaj
(38)
Wilczyńska Karolina (1973- )
(38)
Zbierzchowski Henryk
(38)
Braun Mieczysław
(37)
Grzegorzewska Wioletta
(37)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
Kucharstwo
(1)
Władcy
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(1)
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(1)
Kulinaria
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak - znana z drakońskich diet - Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania - z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Brzoza
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej