Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(2)
Forma i typ
Książki
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Nowa Wieś Wlk.
(1)
Wypożyczalnia Brzoza
(2)
Autor
Filipowicz Wika
(1)
Starmach Anna
(1)
Wiśniewska Bogumiła
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(2)
Język
polski
(2)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Kolacja
(1)
Kucharstwo
(1)
Władcy
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(1)
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(92)
Edukacja i pedagogika
(31)
Kultura i sztuka
(29)
Socjologia i społeczeństwo
(26)
Literaturoznawstwo
(22)
Kulinaria
(2)
Podróże i turystyka
(18)
Religia i duchowość
(17)
Biologia
(12)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(12)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(10)
Hobby i czas wolny
(9)
Geografia i nauki o Ziemi
(8)
Etnologia i antropologia kulturowa
(7)
Medycyna i zdrowie
(6)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(5)
Psychologia
(5)
Inżynieria i technika
(4)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(4)
Językoznawstwo
(3)
Rozwój osobisty
(3)
Architektura i budownictwo
(2)
Chemia
(2)
Filozofia i etyka
(2)
Fizyka i astronomia
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Informatyka i technologie informacyjne
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Media i komunikacja społeczna
(1)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
2 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak - znana z drakońskich diet - Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania - z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Brzoza
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pyszne kolacje / Anna Starmach ; rodział o winie Bogumiła Wiśniewska. - Kraków : Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2018 - 151, [4] strony : ilustracje (w tym kolorowe) ; 20 cm
Przynależność kulturowa
Temat
Dziedzina i ujęcie
Ania Starmach, jurorka MasterChefa i MasterChefa Juniora, dzieli się swoimi najlepszymi pomysłami na wyjątkowe kolacje. Pachnące świeżymi ziołami pasty i hummusy, apetyczne zapiekanki i smakowite tosty, do tego pieczone warzywa z aromatycznym farszem, lekkie, soczyste sałatki albo sycące naleśniki. I jeszcze coś, co osłodzi twój wieczór: pyszny deser w postaci kruchych ciasteczek lub owoców pod gorącą kruszonką. Kolacja to często jedyna okazja w ciągu zabieganego tygodnia, aby spotkać się przy jednym stole. Warto się postarać, by był to czas wyjątkowy. „Pyszne kolacje” to zestaw kulinarnych pewniaków. Przepisów, dzięki którym szybko i z łatwo dostępnych składników wyczarujesz wspaniały posiłek dla siebie i swoich bliskich. W książce znajdziesz też praktyczne porady, jak dobrać odpowiednie wino do potrawy, jak je smakować i przechowywać, aby móc w pełni cieszyć się jego walorami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Nowa Wieś Wlk.
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Wypożyczalnia Brzoza
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.55/.56 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej